## Op Maat

activiteiten voor eenzame ouderen
0 # Op Maat

Geplaatst op: 4 Maart 2016

Hier hou ik van!
Deel deze pagina

OpMaat, thuis in St Jan

ontstaan vanuit de G1000 - Ontmoeten ter voorkoming van eenzaamheid.

Wie zijn wij

Suzan van Tiel en Marianne van den Berg

Ons waarom 

Vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid willen we een positieve bijdrage leveren aan het leven van individuele bewoners van zorginstelling Sint Jan. Ons doel is dat - in de ogen van de bewoner - uiteindelijk minder eenzaamheid en meer thuisgevoel ervaren wordt. Wij geloven in maatwerk. Wat iemand beweegt, waar iemand energie van krijgt of gemotiveerd voor is om mee te doen, is voor iedereen anders. Wij willen mensen in hun kracht zetten en kijken naar de mogelijkheden, naar wat ze nog kunnen, waarbij eigen regie uitgangspunt is.

Hoe doen we dat

Persoonlijke aandacht bieden. Onze kracht zit in de tijd en aandacht die we beschikbaar hebben om in gesprek te gaan met bewoners. We luisteren naar wat iemand graag zou willen, in welke vorm iemand graag wil meedoen of anderen wil ontmoeten. En wat hem daarbij hindert om dit daadwerkelijk te doen. Als gewenst, zoeken we samen met de bewoner (en in samenspraak met haar ondersteuners) hoe we belemmeringen om mee te doen kunnen wegnemen. We zien onszelf hierbij in een verbindende rol.

Hierbij vinden we het belangrijk dat we al onze activiteiten afstemmen op de bestaande activiteiten  van de organisatie om de bewoner centraal te stellen. We willen een meerwaarde zijn en niemand voor de voeten lopen. We zien onszelf als vrijwilligers (pioniers van de betrokken samenleving die de overheid wenst) binnen het kader dat we samen met Sint Jan opstellen.

Wat 

Dit moet nog in samenwerking met betrokkenen verder ingevuld worden. Elementen zijn:

  • Regelmatige 1-op-1-gesprekken met bewoners
  • Gesprekken in groepsvorm tijdens bv. de koffiemomenten of avonden (eventueel ondersteund door een spel)
  • Organiseren van OpMaat activiteiten in samenwerking met de professionals van St.Jan
    • Project Opmaat heeft gezorgd voor een Tovertafel die gebruikt kan worden op de verschillende afdelingen van de verpleegafdelingen en in  de  huiskamers van Sint Jan.

Tovertafels van Active Cues  De tovertafel is een innovatief, speels product dat mensen met een speciale zorgbehoefte stimuleert in fysieke activiteit en sociale interactie. De Interactieve spellen  bestaand uit lichtprojecties op tafel, reageren op hand en armbewegingen. (zie foto)

  • Daarnaast heeft OpMaat er voor gezorgd dat er een nieuwe duofiets voor de bewoners van Sint Jan en voor andere inwoners van Uden gekomen is.