#Kruidentuin in klooster-enclave

Kruidentuin in klooster-enclave 0

Met vele soorten geneeskrachtige planten, traditioneel naar werking bij elkaar gezet. Keukenkruiden en inheemse gewassen.

Museum voor Religieuze Kunst
Vorstenburg 1
5401 AZ Uden
0413 26 34 31

Gehele jaar te bezoeken gedurende openingstijden MRK.
Kruidentuin in klooster-enclave 0

Meer informatie

De kruidentuin is 1976 aangelegd volgens het principe van de middeleeuwse ‘cruydthof’, een strak ingedeelde tuin met verschillende bedden die omgeven worden door paadjes. De Udense kloostertuin omvat vier afdelingen. Naast de geneeskrachtige planten, waar de kruiden traditioneel naar hun werking bij elkaar zijn geplaatst, zijn er aparte bedden voor de keukenkruiden, de verfstofplanten en de min of meer zeldzame inheemse gewassen. In totaal staan er ruim 150 soorten planten, waarvan sommige op meerdere plaatsen voorkomen omdat ze voor diverse doeleinden worden gebruikt.

Deze bijzondere tuin is het gehele jaar te bezoeken gedurende de openingstijden van het museum. Over de tuin kunt u meer lezen in de brochure ‘Artsenijhof, Kruiden in de kloostertuin bij het Museum voor Religieuze Kunst’. Hierin is ook een lijst opgenomen van bloemen, bomen en planten die op een of andere manier een relatie hebben tot een bepaalde heilige of veelvuldig met een symbolische betekenis worden afgebeeld in de christelijke kunst. Op deze manier wordt een relatie gelegd tussen de in de kloostertuin aanwezige kruiden en de objecten in het museum.

 


Publicatiedatum: 23 January 2014 13:57

Deel deze pagina

#Hier vind je ons

Klik op de druppel voor het adres en de routebeschrijving.