#De Bedafse bergen

De Bedafse bergen 0
De Bedafse bergen 1
De Bedafse bergen 2

Een prachtig natuurgebied dat zich kenmerkt door stuifduinen, zandvlakten en houten wallen die boeren vroeger aanlegden om hun akkers tegen het stuifzand te beschermen.

Bedafse bergen
Uden

De Bedafse bergen 0
De Bedafse bergen 1
De Bedafse bergen 2

Meer informatie

Het gebied Bedaf leent zich voor prachtige wandelingen en fietsroutes op de hoofdwegen. Er zijn verschillende recreatievoorzieningen en gezellige terrasjes te vinden voor een moment rust en genieten. En in de winter kan er volop gesleed worden.

 

Het ontstaan van de zandheuvels

De zandheuvels van Bedaf lijken op restanten uit vroegere ijstijden, toen hele continenten zijn overspoeld met sneeuw- en ijsmassa´s en een spoor van zand achterlieten. De Bedafse bergen zijn echter pas in de Middeleeuwen ontstaan.

Op de schrale zandgrond wilde niets groeien. De boeren, die zowel vee hielden als landbouw bedreven, gebruikten de stalmest als bodemverbeteraar. Om die mest te transporteren werden heideplaggen uit het omliggende landschap gestoken in de stallen gelegd. Laag voor laag, hoger en hoger, totdat het vee het hoofd stootte aan het dak. De met mest verrijkte heideplaggen werden uitgereden over de schrale akkers en ondergewerkt. De oogst groeide, maar de heidevelden lager er hoe langer hoe kaler bij. De wind kreeg vrijspel, het losse zand waaide op. De begroeiing rondom de akkers, bedoeld als geriefhout en veekering, ving het zand op en hield het vast. Zo ontstonden de zandduinen, die op sommige plekken wel tot vijf meter hoogte reiken. In de Udense volksmond 'de blote konten'!


Publicatiedatum: 04 December 2013 12:05

Deel deze pagina

#Hier vind je ons

Klik op de druppel voor het adres en de routebeschrijving.