#Buigen of barsten: de 'breuk' van Uden

Buigen of barsten: de 'breuk' van Uden 0
Buigen of barsten: de 'breuk' van Uden 1
Buigen of barsten: de 'breuk' van Uden 2
Buigen of barsten: de 'breuk' van Uden 3

Breukzones komen over de hele wereld voor. In de rest van Nederland zijn de breuken niet zichtbaar, in Uden liggen ze juist aan de oppervlakte!

Buigen of barsten: de 'breuk' van Uden 0
Buigen of barsten: de 'breuk' van Uden 1
Buigen of barsten: de 'breuk' van Uden 2
Buigen of barsten: de 'breuk' van Uden 3

Meer informatie

De Peelrandbreuk is met zijn wijstgronden nadrukkelijk aanwezig in Uden. De breuken zijn ontstaan onder invloed van krachten diep uit de aardkorst, waarbij gesteente moet buigen of barsten. Het fenomeen van de breukzones komt over de hele wereld voor. In de rest van Nederland zijn de breuken niet zichtbaar, in Uden liggen ze juist aan de oppervlakte!

Daarom zijn de breuken rondom Uden goed te zien, bijvoorbeeld in het landschap bij Karperdijk, in de wijk Melle en de Stadsweide bij het Museum voor Religieuze Kunst. Ten oosten van de Klantstraat, in de wijk Hoeven, is de breuk zelfs als een helling te zien. Natuurcentrum Slabroek heeft een permanente tentoonstelling over de Peelrandbreuk. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de Udense tektoniek (vervormingen in de aardkorst).

De Berg- en Breukroute is een prachtige wandelroute door de schitterende natuur van Bedaf en omstreken; de Bedafsche Bergen, een prachtig stuifzandgebied, en de Peelrandbreuk. Deze route is ontwikkeld naar aanleiding van het aanwijzen van deze wijstgronden als 1e aardkundig monument van de provincie Noord-brabant. De route is ongeveer 6,5 km lang en grotendeels onverhard dus trek stevige schoenen aan. De route is verkrijgbaar bij het VVV-kantoor in Uden en bij Natuurcentrum De Maashorst.

 

Aardbevingen

Ook nu nog worden er bewegingen in deze breukvlakken waargenomen. Op 20 en 28 november 1932 veroorzaakten ze een duidelijke trilling in de aardkost. Deze aardbeving werd vooral in Uden, maar ook in de omliggende plaatsen goed gevoeld. In april 1992 werd Uden opnieuw opgeschrikt door een aardbeving, veroorzaakt door de Peelrandbreuk.


Publicatiedatum: 10 February 2014 12:33

Deel deze pagina

#Parkeren in Uden

Vind hieronder snel de (betaalde) parkeerplaats in de buurt van jouw centrumbestemming.
Klik op één van de P's voor het adres en de routebeschrijving.